Šta treba da očekujem u ranim stadijumima IVF trudnoće?

by Maria Giatsiou, last updated 08 Jul 2024,

3 min read

Krenuti na put vantelesne oplodnje (VTO) može da bude uzbudljivo ali i iskustvo sa puno napetosti. Iako VTO može biti uspešan metod za postizanje trudnoće, važno je biti svestan potencijalnih rizika i komplikacija. Razumevanje šta možete očekivati u ranim fazama VTO može vam pomoći da ublažite anksioznost i pripremite se za put koji je pred vama. U ovom postu na blogu ćemo se pozabaviti kritičnim aspektima rane trudnoće iz VTO, uključujući simptome, medicinske preglede i emocionalno stanje.

Rani simptomi trudnoće iz VTO

Rani simptomi trudnoće iz VTO su slični onima kod prirodne trudnoće. Međutim, zbog prirode VTO, možda ćete više osećati ove promene. Ovde su neki uobičajeni simptomi rane trudnoće:

  1. Implantacijsko krvarenje: Tačkasto ili lagano krvarenje može se pojaviti tokom implantacije embriona u sluzokožu materice. Ovo se obično dešava oko 6-12 dana nakon transfera embriona.
  2. Grčevi: Blagi grčevi su uobičajeni i mogu biti znak implantacije embriona.
  3. Osetljivost dojki: Hormonske promene mogu izazvati bol ili osetljivost u grudima.
  4. Umor: Povećan nivo progesterona može učiniti da se osećate iscrpljeno.
  5. Mučnina: Jutarnja mučnina može početi već dve nedelje nakon začeća.

Medicinski pregledi i praćenje

Redovni lekarski pregledi su ključni tokom ranih faza trudnoće iz VTO kako biste bili sigurni da vaša trudnoća napreduje. Evo šta možete da očekujete:

  1. Testovi iz krvi: Vaš lekar će pratiti nivo hCG hormona (humani horionski gonadotropin), kako biste potvrdili trudnoću i osigurali da se vrednost duplira na odgovarajući način.
  2. Ultrazvuk: Prvi ultrazvuk je obično zakazan za 6 - 7 nedelju trudnoće kako bi se potvrdila trudnoća i proverili otkucaji srca.
  3. Lekovi: Možda ćete morati da nastavite sa uzimanjem određenih lekova, kao npr. progesteron, za održavanje trudnoće.



Emocionalno blagostanje

Emocionalno putovanje tokom VTO može biti intenzivno. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da upravljate svojim emotivnim stanjem:

  1. Budite informisani: Razumevanje procesa i saznanje šta možete očekivati može pomoći da smanjite osećaj anksioznosti.
  2. Potražite podršku: Pridružite se grupama za podršku ili razgovarajte sa savetnikom koji je specijalizovan za pitanja plodnosti.
  3. Brinite o sebi: Uključite se u aktivnosti koje vam pomažu da se opustite i oslobodite stresa, kao npr. joga, meditacija ili lagane vežbe.

Prilagodite svoj životni stil

Određene promene u načinu života mogu pomoći u održavanju zdrave trudnoće:

  1. Zdrava ishrana: Fokusirajte se na uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem, nemasnim proteinima i integralnim žitaricama.
  2. Izbegavajte štetne supstance: Izbegavajte alkohol, duvan i previše kofeina.
  3. Ostanite aktivni: Praktikujte lagane fizičke vežbe i izbegavajte aktivnosti sa velikim opterećenjem.

Rani stadijumi trudnoće iz VTO predstavljaju period velikog iščekivanja i pažljivog praćenja. Ukoliko znate simptome, redovno obavljate kontrolne preglede i vodite računa o svom emocionalnom i fizičkom zdravlju, možete da se osećate sigurno u ovom periodu.

I ne zaboravite, ako razmišljate o vantelesnoj oplodnji ili ste trenutno na lečenju, Newlife IVF Grčka je tu da vas podrži na svakom koraku. Kontaktirajte sada naš tim stručnjaka kako bismo vam pomogli da ostvarite svoj san o roditeljstvu.

Maria Giatsiou

Maria Giatsiou, BSc, MSc

Maria is a certified midwife and a member of the Newlife-IVF clinic.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja