Ponovljeni spontani pobačaji: uzroci i rešenja

by Giorgos Chorozoglou, last updated 20 Jul 2024,

4 min read

Doživeti pobačaj je emocionalno težak događaj za svaki par. Kada se pobačaji dešavaju više puta, emocionalni teret može biti ogroman, a traženje odgovora postaje prioritet. Ponovljeni spontani pobačaji, takođe poznati kao ponavljajući gubitak trudnoće, smatraju se ukoliko dođe do dva ili više uzastopnih pobačaja. Iako ovaj članak ima za cilj da pruži sveobuhvatan pogled na ovaj problem, važno je napomenuti da je svaki slučaj jedinstven i da uvek treba tražiti profesionalni medicinski savet. Razumevanje osnovnih uzroka i pronalaženje efikasnih tretmana, poput onih koje nude klinike za VTO, može mnogim parovima pružiti nadu i mogućnost da nastave dalje u ostvarenju svoje želje.

Uobičajeni uzroci ponovljenih pobačaja

Razumevanje uzroka ponovljenih pobačaja može doneti osećaj olakšanja, jer vam može pokazati put ka odgovarajućem tretmanu. Evo nekih uobičajenih uzroka:

  1. Genetski faktori: Hromozomske abnormalnosti u embrionu su vodeći uzrok pobačaja. Ove abnormalnosti se mogu pojaviti nasumično ili biti nasleđene od jednog ili oba roditelja.
  2. Poremećaji anatomske građe materice: Strukturni poremećaji u materici, kao što su septum materice, fibroidi ili ožiljno tkivo, mogu da ometaju implantaciju i rast embriona.
  3. Hormonalna neravnoteža: Stanja kao što su sindrom policističnih jajnika (PCOS), poremećaji štitne žlezde, kao i poremećaji lutealne faze mogu poremetiti hormonsku ravnotežu neophodnu za zdravu trudnoću.
  4. Poremećaji imunološkog sistema: Autoimuna stanja, kao što je antifosfolipidni sindrom, mogu uzrokovati da antitela napadnu embrion, što dovodi do pobačaja.
  5. Poremećaji zgrušavanja krvi: Trombofilija, stanje koje povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka, može ometati protok krvi do placente, što dovodi do gubitka trudnoće.
  6. Faktori koji se odnose na način života: Iako su primarni uzroci ponovljenih pobačaja često medicinske prirode, važno je uzeti u obzir faktore koji se odnose na način života, a koji mogu negativno uticati na ishod trudnoće. Pušenje, prekomerna konzumacija alkohola, gojaznost i visok nivo stresa mogu doprineti pobačaju. Stoga, rešavanje ovih faktora može biti važan deo sveobuhvatnog plana lečenja.

Osnovni medicinski pregledi za dijagnostiku uzroka ponovljenih pobačaja

Da bi se utvrdio uzrok ponavljajućeg gubitka trudnoće, obično se sprovodi niz medicinskih pregleda i testova. To može uključivati:

  1. Genetsko testiranje: Kariotipizacija oba partnera može da identifikuje hromozomske abnormalnosti. Takođe se može izvršiti preimplantaciono genetsko testiranje (PGT) embriona nastalih putem VTO.
  2. Ultrazvuk i histeroskopija: Ove tehnike snimanja pomažu u vizuelizaciji materice i otkrivanju strukturnih abnormalnosti.
  3. Hormonalni testovi krvi: Procena nivoa hormona, kao što su progesteron, tiroidni hormoni i prolaktin, može da identifikuje hormonsku neravnotežu.
  4. Autoimuni skrining: Testovi krvi na antifosfolipidna antitela i druge markere mogu da dijagnostikuju autoimune poremećaje.
  5. Skrining trombofilije: Testovi krvi mogu otkriti poremećaje zgrušavanja koji mogu doprineti pobačaju.
  6. Procena životnog stila: Detaljno sagledavanje životnog stila, uključujući ishranu, vežbanje i nivo stresa, može da pruži uvid u svakodnevne navike koje možemo poboljšati, a tiču se načina života.



Kako VTO može da pomogne

Tretmani vantelesne oplodnje (VTO) su napravili značajne korake u pružanju pomoći parovima sa ponovljenim gubitkom trudnoće. VTO je proces gde se jajne ćelije oplođuju izvan tela, a zatim implantiraju u matericu, i može biti održiva opcija za parove koji se bore sa ponovljenim pobačajima.

Evo kako VTO može pomoći:

  1. Preimplantacijsko genetsko testiranje (PGT): PGT omogućava skrining embriona na hromozomske abnormalnosti pre implantacije, povećavajući šanse za uspešnu trudnoću.
  2. VTO sa doniranim jajnim ćelijama ili spermom: Za parove sa genetskim problemima, korišćenje doniranih jajnih ćelija ili sperme može zaobići genetske abnormalnosti koje izazivaju pobačaj.
  3. Napredni tretmani plodnosti: Tehnike kao što su intracitoplazmatska injekcija sperme (ICSI) i potpomognuto izleganje mogu poboljšati stopu oplodnje i implantacije.
  4. Personalizovani planovi lečenja: Klinike za VTO mogu da prilagode tretmane na osnovu vaše lične anamneze i uzroka pobačaja, bilo hormonalnih, anatomskih ili imunoloških.

Učinite prvi korak ka zdravoj trudnoći

Ako ste iskusili ponovljene pobačaje, proaktivni stav i traženja stručnog medicinskog saveta, kao i istraživanje svih dostupnih opcija može vas osnažiti na vašem putu ka roditeljstvu. U Newlife IVF Greece, specijalizovani smo za dijagnostikovanje i lečenje ponovljenog gubitka trudnoće. Naš tim iskusnih profesionalaca posvećen je pružanju personalizovane nege i naprednih tretmana plodnosti koji će vam pomoći da postignete zdravu trudnoću.

Slobodno kontaktirajte Newlife IVF Greece da rezervišete svoje besplatne medicinske konsultacije i napravite prvi korak ka ostvarenju svog sna o roditeljstvu.

Saznanja o uzrocima ponovljenih pobačaja i korišćenje najnovijih dostignuća u industriji vantelesne oplodnje, omogućava parovima da pronađu nadu i rešenja na svom putu ka roditeljstvu. Nemojte odlagati – obratite se Newlife IVF Greece i započnite već danas svoj put ka zdravoj trudnoći.

Giorgos Chorozoglou

Giorgos Chorozoglou, MD, MSc

Giorgos je specijalista za humanu reprodukciju u klinici Newlife IVF Greece.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja