Analiza kariotipa i njegova uloga u procesu VTO i tokom preimplatacijskog testitranja embriona PGTA

by Giorgos Chorozoglou, last updated 26 Jun 2024,

4 min read

U svetu medicinki potpomognute oplodnje često se pominju termini "kariotip" i "PGTA" (Preimplantacijsko genetsko testiranje aneuploidija). Šta zapravo znače ovi termini i kakva je njihova uloga u procesu VTO? Hajde da dublje sagledamo ove termine i istražimo kako oni mogu učiniti vaš put do roditeljstva lakšim i uspešnijim.

Šta je kariotip?

Kariotip je mapa hromozoma pojedinca. Na primer, ako posmatramo hromozome osobe kao kartu grada, kariotip je kao detaljna mapa ulica koja prikazuje sve puteve i zgrade. Hromozomi su strukture unutar ćelija koje sadrže DNK, oni su šema života. Test kariotipa uključuje uzimanje uzorka ćelija, obično iz krvi, i ispitivanje hromozoma pod mikroskopom kako bi se proverile abnormalnosti u broju ili strukturi. Ovo je slično gradskom planeru koji ispituje mapu ulica da bi identifikovao blokade na putevima ili oštećene zgrade.

Važnost kariotipa tokom VTO

Kada je u pitanju vantelesna oplodnja (VTO), razumevanje genetskog zdravlja oba partnera je ključno. Kariotip može otkriti hromozomske abnormalnosti koje mogu uticati na plodnost ili dovesti do genetskih poremećaja kod potomstva.

Značaj analize kariotipa kod VTO

  • Identifikovanje genetskih problema: Kariotip može otkriti stanja kao što su translokacije, inverzije ili aneuploidije (nenormalan broj hromozoma) koji mogu izazvati neplodnost ili ponovljene pobačaje.
  • Individualni planovi lečenja: Uz informacije iz analize kariotipa, specijalisti za humanu reprodukciju mogu prilagoditi planove lečenja za rešavanje specifičnih genetskih problema, povećavajući šanse za uspešnu trudnoću.
  • Smanjenje rizika od genetskih poremećaja: Ranim identifikovanjem hromozomskih abnormalnosti, parovi mogu da donesu odluku o opcijama koje imaju, potencijalno smanjujući rizik od prenošenja genetskih poremećaja na svoju decu. Međutim, važno je napomenuti da kariotip i PGTA nisu u potpunosti pouzdane metode i možda neće otkriti sve genetske probleme. Uvek je najbolje konsultovati se sa specijalistom za humanu reprodukciju kako biste razumeli ograničenja i potencijalne rizike.



Kako analiza kariotipa olakšava PGTA

PGTA, ili preimplantacijsko genetsko testiranje aneuplodija, je tehnika koja se koristi tokom tretmana VTO za skrining embriona na hromozomske abnormalnosti pre implantacije.

Kako analiza kariotipa čini PGTA efikasnijim:

  • Poboljšani skrining: Poznavanje kariotipa roditelja pomaže u sagledavanju potencijalnih hromozomskih problema u embrionima, omogućavajući ciljaniji i efikasniji skrining tokom PGTA.
  • Poboljšana selekcija embriona: Kombinovanjem analize kariotipa sa PGTA, stručnjaci za reproduktivnu medicinu mogu da izaberu najzdravije embrione sa tačnim brojem hromozoma, povećavajući verovatnoću uspešne trudnoće i rođenje zdrave bebe.
  • Povećane stope uspeha: Studije su pokazale da korišćenje PGTA za odabir hromozomski normalnih embriona može značajno poboljšati stope uspeha VTO.

U Newlife IVF Greece, imamo dokazanu evidenciju visokih stopa uspeha sa našim VTO tretmanima. Analiza kariotipa nam omogućava dodatni nivo sigurnosti tako što se unapred identifikuju potencijalni genetski problemi, dodatno povećavajući šanse za uspešnu trudnoću.

Vaš put do roditeljstva sa Newlife IVF Greece

U Newlife IVF Greece razumemo da put do roditeljstva može biti izazovan. Naš tim iskusnih i posvećenih specijalista za humanu reprodukciju je posvećen pružanju individualne nege uz korišćenje najnovije reproduktivne tehnologije, ulivajući poverenje našim pacijentima i uveravajući ih da su u sigurnim rukama. Uključujući analizu kariotipa i PGTA u naše protokole za vantelesnu oplodnju, nudimo sveobuhvatan pristup lečenju plodnosti koji ne samo da maksimizira vaše šanse za uspeh, već i rešava sve vaše brige i potrebe. Bilo da tek počinjete svoje putovanje ili ste se suočili sa izazovima, mi smo tu da vas podržimo na svakom koraku, obezbeđujući da nijedan aspekt vašeg puta ka potomstvu ne bude zanemaren.

Da li ste spremni da napravite sledeći korak na svom putu ka potomstvu? Kontaktirajte danas Newlife IVF Greece da biste saznali više o našim naprednim tretmanima u lečenju infertiliteta i kako vam možemo pomoći da ostvarite svoj san o roditeljstvu. Naš tim je tu da odgovori na vaša pitanja i vodi vas kroz proces pažljivo i stručno. Kada zakažete konsultacije sa nama, odvojićemo vreme da sagledamo vašu jedinstvenu situaciju i potrebe i da vam obezbedimo individualni plan lečenja koji je prilagođen da maksimizira vaše šanse za uspeh. Ne čekajte da započnete svoj put ka roditeljstvu. Kontaktirajte nas sada da zakažete konsultacije i napravite prvi korak ka lepšoj budućnosti.

Giorgos Chorozoglou

Giorgos Chorozoglou, MD, MSc

Giorgos je specijalista za humanu reprodukciju u klinici Newlife IVF Greece.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja