Preispitivanje ograničenja BMI u VTO-u: Poziv za inkluzivnu i personalizovanu negu

by Anthi Stamkopoulou, last updated 09 Sep 2024,

3 min read

Prevalencija gojaznosti među odraslima u reproduktivnom dobu u Sjedinjenim Državama se udvostručila u poslednjih 40 godina, sa projekcijama koje sugerišu da bi skoro polovina stanovništva mogla imati gojaznost do 2030. Ovaj trend ima značajne implikacije na lečenje neplodnosti, posebno na in vitro oplodnju ( VTO). Nedavna istraživanja dovode u pitanje uobičajenu praksu korišćenja ograničenja indeksa telesne mase (BMI) za VTO tretman i poziva na individualizovaniji pristup nezi pacijenata.

Ključne tačke:

  1. Gojaznost i neplodnost: Gojaznost je povezana sa dva do tri puta povećanjem neplodnosti, uglavnom zbog anovulacije. Veća je verovatnoća da će pacijentkinjama sa gojaznošću biti potrebne tehnologije potpomognute reprodukcije da bi zatrudnele.
  2. Trenutna praksa: Mnogi centri za vantelesnu oplodnju imaju politike koje ograničavaju tretman na osnovu praga BMI, u rasponu od 35 do 45 kg/m². Primarni razlozi za ova ograničenja uključuju zabrinutost za bezbednost korišćenja anestezije, stope trudnoće i ograničenja koja se odnose na opremu.
  3. Bezbednost aspiracije jajnih ćelija: Nedavne studije su pokazale da se aspiracija jajnih ćelija može bezbedno obaviti kao ambulantna procedura kod pacijenata sa gojaznošću klase III (BMI > 40 kg/m²) kada se preduzmu odgovarajuće mere predostrožnosti.
  4. Predrasude zbog težine u reproduktivnoj medicini: Istraživanje naglašava prisustvo eksplicitne i implicitne pristrasnosti u pogledu pojma težine među zdravstvenim radnicima, što može doprineti nejednakim mogućnostima pristupa tretmanima za plodnost.
  5. Individualizovana procena rizika: Umesto da se oslanjaju samo na BMI, autori preporučuju individualizovane procene pre tretmana koje uzimaju u obzir dostupne resurse, opremu i faktore specifične za pacijenta.
  6. Najbolje prakse za inkluzivnu negu: Pregled opisuje nekoliko strategija za stvaranje okruženja inkluzivnog VTO tretmana, uključujući komunikaciju sa poštovanjem, opremu koja uključuje odgovarajuću veličinu i modifikovane proceduralne tehnike.
  7. Anestezija i modifikacija procedura: Autori opisuju različite opcije anestezije i proceduralne modifikacije koje se mogu primeniti da bi se obezbedila sigurna i efikasna aspiracija jajnih ćelija i transfer embriona kod pacijenata sa gojaznošću.



Sugestije za centre za vantelesnu oplodnju:

  1. Ponovo procenite ograničenja BMI: centri za VTO bi trebalo da preispitaju stroge granice BMI u korist sveobuhvatnijih, individualizovanih procena pacijenata.
  2. Ključno rešavanje predrasuda u vezi sa telesnom težinom: Zdravstveni radnici treba da budu obrazovani u vezi sa predrasudama oko telesne težine i ohrabreni da koriste empatičan, nepristrasan jezik kada razgovaraju o težini i plodnosti.
  3. Prilagođavanje opreme i procedura: Centri treba da investiraju u opremu koja uključuje odgovarajuću veličinu i obučava osoblje o modifikovanim tehnikama za pacijente sa većom telesnom težinom.
  4. Poboljšajte pristup nezi: centri za vantelesnu oplodnju mogu da obezbede blagovremen pristup bezbednim i efikasnim tretmanima plodnosti za širi krug pacijenata usvajanjem inkluzivnije prakse.

Kako prevalencija gojaznosti nastavlja da raste, centri za vantelesnu oplodnju moraju da prilagode svoju praksu kako bi zadovoljili potrebe promenljive populacije pacijenata. Prelazeći preko ograničenja BMI i usvajanjem individualizovanijeg, inkluzivnijeg pristupa nezi, možemo osigurati da pacijenti sa gojaznošću imaju jednak pristup tretmanima za plodnost. Ova promena je u skladu sa principima nege usmerene na pacijenta i odražava najnovije dokaze o bezbednosti i efikasnosti VTO procedura kod pacijenata sa višim BMI.

Budućnost reproduktivne medicine leži u našoj sposobnosti da pružimo saosećajnu negu zasnovanu na dokazima koja se bavi jedinstvenim potrebama svakog pacijenta, bez obzira na veličinu njegovog tela. Prihvatajući ove promene, možemo raditi na inkluzivnijem i praktičnijem pristupu pomoći pojedincima i parovima da ostvare svoje snove o roditeljstvu.

Kombinujući najsavremeniju medicinsku ekspertizu sa duboko saosećajnim pristupom, Newlife IVF Grčka stoji na prvoj liniji nege bez isključivanja pacijenata sa višim BMI. Naša posvećenost pružanju visokokvalitetnog, individualizovanog lečenja pacijentima sa širokim spektrom vrednosti BMI odražava širi pomak u ovoj oblasti ka pravednijoj reproduktivnoj medicini koja je usmerena na pacijenta.

Anthi Stamkopoulou

Anthi Stamkopoulou, MD, MSc

Anthi je specijalista za humanu reprodukciju u klinici Newlife IVF Greece.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja