Poglavlje Neplodnost: Da li postoje prvi znaci?

by Ermina Konstantinidou, last updated 01 Jul 2024,

3 min read

Neplodnost može biti izazovno i emocionalno putovanje, ali razumevanje prvih znakova neplodnosti može Vam pomoći da napravite i prve korake ka pronalaženju rešenja. Dok su neki simptomi očigledniji, drugi mogu biti prikriveni i lako zanemareni. Ovde ćemo istražiti neke uobičajene znake neplodnosti kako bismo Vam pomogli da bolje razumete svoje telo i kada je možda vreme da potražite stručni savet.



Nepravilni menstrualni ciklusi

Jedan od najčešćih znakova neplodnosti je neredovan menstrualni ciklus. Ako su Vam menstruacije nepredvidive, to može ukazivati na osnovni problem sa ovulacijom. Redovni ciklusi se obično smatraju od 21 do 35 dana. Ako je Vaš ciklus izvan ovog opsega ili značajno varira od meseca do meseca, možda bi bilo dobro da razgovarate sa svojim lekarom.

Bolni ciklusi

Osećaj jakih bolova tokom menstrualnog ciklusa, poznatog kao dismenoreja, može biti znak stanja poput endometrioze ili karlične inflamatorne bolesti (eng. PID), a oba mogu uticati na neplodnost. Iako je neka nelagodnost normalna, ne treba zanemariti intenzivan bol koji ometa Vaš svakodnevni život.

Hormonalna neravnoteža

Hormonska neravnoteža se može manifestovati na različite načine, uključujući neobjašnjivo povećanje telesne težine, akne, gubitak kose ili prekomerni rast kose na licu i telu. Ovi simptomi mogu ukazivati na stanja poput sindroma policističnih jajnika (PCOS), koji je čest uzrok neplodnosti.

Bol tokom seksualnog odnosa

Bolni polni odnos, ili dispareunija, može biti znak osnovnih zdravstvenih problema kao što su endometrioza, infekcije ili fibroidi. Ova stanja mogu uticati na Vašu plodnost i trebalo bi da ih proceni Vaš lekar.

Promene u seksualnoj želji

Nagli pad libida može biti povezan sa hormonskim promenama, stresom ili drugim zdravstvenim problemima koji mogu uticati na plodnost. Dok su razlike u seksualnoj želji normalne, značajna i uporna promena želje može nam ukazati na osnovni problem.

Hronična zdravstvena stanja

Određena hronična zdravstvena stanja, kao što su dijabetes, poremećaji štitne žlezde i autoimune bolesti, mogu uticati na plodnost. Održavanje ovih stanja pod kontrolom uz pomoć lekara specijaliste može poboljšati vaše šanse za začeće.

Prethodni pobačaji

Doživljaj višestrukih pobačaja može biti znak neplodnosti. Iako su pobačaji relativno česti, ponavljajući pobačaji mogu ukazivati na osnovni problem koji treba rešiti.

Starosna dob

Starosna dob je značajan faktor plodnosti. Žene starije od 35 godina mogu doživeti prirodni pad plodnosti. Ako ste u ovoj starosnoj grupi i bezuspešno pokušavate da zatrudnite šest meseci ili više, možda je vreme da potražite stručni savet.

Kada potražiti pomoć

Ako pokušavate da zatrudnite godinu dana (ili šest meseci ako ste stariji od 35 godina) bez uspeha, naša preporuka je da se konsultujete sa specijalistom za humanu reprodukciju. Rano otkrivanje problema može Vam pružiti više opcija i bolje razumevanje Vašeg reproduktivnog zdravlja.
U Newlife IVF Greece, nudimo sveobuhvatna ispitivanja plodnosti i individualne planove lečenja koji će vam pomoći na Vašem putu ka roditeljstvu. Naš tim stručnjaka je tu da Vam pruži podršku na svakom koraku, pružajući najviše standarde medicinske nege.
Ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa svojom plodnošću ili želite da saznate više o našim uslugama, ne ustručavajte se da nas kontaktirate za konsultacije. Vaš put do roditeljstva nam je važan, a mi smo tu da Vam pomognemo na svakom koraku.

Ermina Konstantinidou

Ermina Konstantinidou, BSc

Ermina je babica i koordinator za inostrane pacijente na klinici Newlife IVF Greece.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja